Fikret Hakan

Infobox actor
bgcolour = silver



name = Fikret Hakan
birthname = Bumin Gaffar Çitanak
birthdate = Birth date and age|1934|4|23|mf=y
location = Balıkesir, Turkey

Fikret Hakan (born Bumin Gaffar Çitanak on April 23, 1934, in Balıkesir, Turkey) is a prolific Turkish film actor and a recipient of the honorary State Artist, a prestigious title awarded by the Turkish government.

Hakan began his artistic career in 1950 as an actor for the Ses Theatre and a contributor to literary magazines.

Making his debut in "Evli mi bekar mi", a short comedy directed by Muhsin Ertugrul in 1951, and his feature film debut in 1953 in " Köprüalti Çocuklari" (Kids Under the Bridge), he has made over 170 appearances in film to date, although his career was at its most productive throughout the 1950s and 1960s through to 1976.

He starred in films such as "Revenge of the Snakes (Yılanların öcü)" in 1962.

Filmography

* "Hoşgör, Boşver, Aldırma (Memo Festivalde)", 1953
* "Köprüaltı Çocukları", 1953
* "Cingöz Recai", 1954
* "Yollarımız Ayrılıyor", 1954
* "Karacaoğlan", 1955
* "Gülmeyen Yüzler", 1955
* "Beyaz Mendil", 1955
* "Battal Gazi Geliyor" ....Cafer, 1955
* "Ölüm Deresi", 1956
* "Papatya", 1956
* "Kör Kuyu", 1957
* "Lejyon Dönüşü", 1957
* "Ak Altın", 1957
* "Gelinin Muradı" ....Doktor, 1957
* "Kahpe Kurşun",1 957
* "Kamelyalı Kadın", 1957
* "Üç Arkadaş" ....Doktor, 1958
* "Son Saadet", 1958
* "Allah Korkusu", 1958
* "Bir İnsanlık Meselesi (Allah Korusun)", 1958
* "Dertli Irmak", 1958
* "Dokuz Dağın Efesi", 1958
* "Zümrüt ....Selim", 1959
* Camp Der Verdammten, 1961
* "Hatırla Sevgilim", 1961
* "Şeytanın Kılıcı", 1961
* "Silahlar Konuşuyor", 1961
* "İstanbul'da Aşk Başkadır", 1961
* "Aşk Yarışı", 1962
* "Kısmetin En Güzeli", 1962
* "Sokak Kızı", 1962
* "Yılanların Öcü" ....Kara Bayram, 1962
* "Aşk Orada Başladı", 1962
* "Battı Balık", 1962
* "Ölüme Yalnız Gidilir", 1962
* "Badem Şekeri", 1963
* "Bana Annemi Anlat", 1963
* "Cehennemde Buluşalım (Camp Der Verdammten)", 1963
* "Katır Tırnağı", 1963
* "Öldür Beni", 1963
* "Zehir Hafiye", 1963
* "Aşka Vakit Yok", 1963
* "Karanlıkta Uyananlar", 1964
* "Affetmeyen Kadın", 1964
* "Bücür", 1964
* "Keşanlı Ali Destanı" ....Keşanlı Ali, 1964
* "Atçalı Kel Mehmet", 1964
* "Avanta Kemal", 1964
* "Cumartesi Senin Pazar Benim", 1965
* "Başlık", 1965
* "Korkusuzlar", 1965
* "Köroğlu-Dağlar Kralı", 1965
* "Siyah Gözler", 1965
* "Uzakta Kal Sevgilim", 1965

* "Bitmeyen Yol", 1965
* "Buzlar Çözülmeden", 1965
* "Dünkü Çocuk", 965
* "Murat'ın Türküsü", 1965
* "Onyedinci Yolcu", 1965
* "Toprağın Kanı", 1966
* "Babam Katil Değildi", 1966
* "Dövüşmek Şart Oldu", 1966
* "Erkek ve Dişi", 1966
* "Her Şafakta Ölürüm", 1966
* "Hızır Efe", 1966
* "Korkusuz Adam", 1966
* "Nuh'un Gemisi", 1966
* "Ölüm Tarlası", 1966
* "Silahları Ellerinde Öldüler", 1967
* "Bozkurtlar Geliyor", 1967
* "Devlerin İntikamı", 1967
* "Eceline Susayanlar", 1967
* "Kasan Davı", 1967
* "Çıldırtan Arzu", 1967
* "Şeyh Ahmed", 1968
* "Şeytan Kafesi", 1968
* "Kafkas Kartalı", 1968
* "Kara Battal'ın Acısı", 1968
* "Mısır'dan Gelen Gelin", 1969
* "Target: Harry", 1969
* "Devlerin Aşkı", 1969
* "Günahını Kanlarıyla Ödediler", 1969
* "You Can't Win 'Em All" ....Colonel Elçi, 1970
* "Battal Gazi Destanı" ....Hammer, 1971
* "Şehzade Sinbad Kaf Dağında", 1971
* "Vurguncular ....Kont", 1971
* "Trittico", 1971
* "Gülüm, Balım, Çiçeğim", 1971
* "Hasret", 1971
* "Öldüren Şehir", 1971
* "Ölümsüzler", 1971
* "New Yorklu Kız", 1971
* "Fedailer Mangası", 1971
* "Cemo ....Memo", 1972
* "Elif ile Seydo", 1972
* "Büyük Soygun", 1973
* "Pir Sultan Abdal" ....Pir Sultan Abdal, 1973
* "Dayı", 1974
* "Kısmet", 1974
* "Köprü", 1975
* "En Büyük Patron", 1975
* "Pembe İncili Kaftan" (TV) ....Muhsin Çelebi, 1975
* "Delicesine", 1976
* "Gülşah Küçük Anne" ....Fikret, 1976
* "İki Arkadaş", 1976
* "Sürgün", 1976
* "Kaplan Pençesi", 1976
* "Hora Geliyor Hora", 1976
* "Kurban Olayım", 1976
* "Yuvanın Bekçileri", 1977

* "Yangın", 1977
* "Demiryol" ....Hasan, 1979
* "Bir Günün Hikayesi" ....Mustafa, 1980
* "Beni Böyle Sev", 1980
* "Takip", 1981
* "Bir Damla Ateş", 1981
* "Kimbilir" (Kibariye), 1981
* "Öğretmen Kemal", 1981
* "Unutulmayanlar" ....Figo, 1981
* "Toprağın Teri" ....Hasan, 1981
* "Arkadaşım", 1982
* "Düşkünüm Sana", 1982
* "Haram", 1983
* "Küçük Ağa" (TV), 1983
* "Fidan", 1984
* "Acı Ekmek", 1984
* "Alkol", 1985
* "Savunma", 1986
* "Aşkın Kanunu Yoktur", 1986
* "Gün Doğmadan", 1986
* "Duvardaki Kan" (TV), 1986
* "Severek Öldüler", 1987
* "O Bir Melekti", 1987
* "Yazgı", 1987
* "Acıların Günlüğü" ....Fikret Usta, 1988
* "Hüküm", 1988
* "Kara Sevda", 1989
* "Dehşet Gecesi", 1989
* "Sessiz Fırtına", 1989
* "Gülbeyaz", 1989
* "İstiyorum", 1989
* "Eskici Ve Oğulları", 1990
* "Hanımın Çiftliği" (TV),1990
* "Sevgi Demeti (Müdür Baba)" (TV), 1992
* "Yalancı" (TV), 1993
* "Gerilla ....Cevat Fehmi", 1994
* "İnsanlar Yaşadıkça" (TV), 1994
* "Sen de Gitme" ....Antoine, 1995
* "Ekmek", 1996
* "Anılardaki Sevgili" (TV), 1996
* "Yaşama Hakkı", 1998
* "Herşey Oğlum İçin" (TV), 1998
* "Baba" (TV), 1999
* "Aşkın Dağlarda Gezer" (TV), 1999
* "Zümrüt Gözlerim Aklına Gelirse" 2000
* "Aslan Oğlum", 2000
* "Yeni Hayat" (TV), 2001
* "Benimle Evlenir Misin" ....Eşref Bey (TV), 2001
* "Zor Hedef" (TV), 2002
* "Para=Dolar", 2000
* "Şıh Senem", (2003)
* "Kurşun yarası" (TV), 2003
* "Eğreti Gelin", 2005
* "Kaybolan Yıllar" (2004) Süleyman Çesen

External links

*

###@@@KEY@@@###

succession box
title=Golden Orange Award for Best Actor
years=1965 for "Keşanlı Ali Destanı"
before=İzzet Günay
after=Ekrem Bora

succession box
title=Golden Orange Award for Best Actor
years=1968 for "Ölüm Tarlası"
before=Yılmaz Güney
after=Cüneyt Arkın

###@@@KEY@@@###

succession box
title=Golden Orange Award for Best Actor
years=1971 for "Hasret"
before=Yılmaz Güney
after=Murat Soydan

succession box
before = Tuncer Necmioğlu
after = Tuncel Kurtiz
title = Golden Orange Award
for Best Supporting Actor

years =1993 for "Yalancı" |

succession box
before = Macit Koper
after = Tuncel Kurtiz
title = Golden Boll Award
for Best Supporting Actor

years =1994 for "Yalancı" shared with Tuncel Kurtiz|

Persondata
NAME= Hakan, Fikret
ALTERNATIVE NAMES= Çitanak, Bumin Gaffar
SHORT DESCRIPTION=
DATE OF BIRTH= 1934-4-23
PLACE OF BIRTH= Balıkesir, Turkey
DATE OF DEATH=
PLACE OF DEATH=


Wikimedia Foundation. 2010.

Look at other dictionaries:

  • Cüneyt Arkın — Born Fahrettin Cüretlibatur September 7, 1937 (1937 09 07) (age 74) Gökçeoğlu village, Alpu, Eskişehir Province, Turkey Nationality Turkish Education Medicine …   Wikipedia

  • Mehmet Aslantuğ — Born 25 September 1961 (1961 09 25) (age 50) Samsun, Turkey Occupation Actor Years active 1981 present Mehmet Aslantuğ (born 25 September 1961 in Samsun) is a Turkis …   Wikipedia

  • Olgun Şimşek — Born 1971 Yenice, Büyükorhan, Bursa Occupation Actor Years active 1993 present Olgun Şimşek (born 1971 in Yenice, Bursa) is a Turkish actor Biography Olgun …   Wikipedia

  • Öner Erkan — Born January 4, 1980 (1980 01 04) (age 31) İzmir, Turkey Occupation Actor Öner Erkan (born 4 January 1980 in İzmir) is a Turkish actor. Contents …   Wikipedia

  • Liste europäischer Western — In der Liste europäischer Western werden im Kino gezeigte abendfüllende Western aufgeführt, deren Produktion hauptsächlich als europäisch anzusehen ist. Filme, die nach dem 19. Jahrhundert spielen, werden nur in gesonderten Fällen geführt.… …   Deutsch Wikipedia

  • Yılmaz Güney — Yılmaz Güney, (April 1, 1937 September 9, 1984) was a Kurdish film director, scenarist, novelist and actor of Zaza and Kurdish origin. [ [http://www.youtube.com/watch?v=VwsxCJqesJo feature] ] Many of his works are devoted to the plight of… …   Wikipedia

  • Les Baroudeurs — Données clés Titre original You Can t Win Em All Réalisation Peter Collinson Scénario Leo Gordon Acteurs principaux Tony Curtis Charles Bronson Michèle Mercier …   Wikipédia en Français

  • Revenge of the Snakes — Infobox Film name = Yılanların öcü image size = 240px caption = director = Metin Erksan producer = Nusret Ikbal writer = Fakir Baykurt (novel), Metin Erksan (script) narrator = starring = music = Yalçin Tura cinematography = Mengü Yegin editing …   Wikipedia

  • Müjde Ar — (born Kâmile Suat Ebrem, 21 June 1954 in Istanbul) is a Turkish film actress. Biography She is the oldest daughter of the dramaturge and song writer Aysel Gürel. She left school at the age of 20, while she was doing a German Language and… …   Wikipedia

  • Oktay Kaynarca — (27 January 1965, Malatya Turkish actor, being a TV and movie star in his country. He is better known for his role in the cult TV series Kurtlar Vadisi (Valley of the Wolves).He currently plays in a film called Adanali . He is one of the main… …   Wikipedia


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.