Belgin Doruk

Belgin Doruk (28 June 1936, Ankara26 March 1995, Istanbul) was a popular Turkish film actress.

Biography

Belgin Doruk was born in Ankara, Turkey in 1936. While she continued her education in a high school she took part in a competition and became first along with Ayhan Işık and Mahir Özerdem. Having won the competition she started her film career that would last more than 20 years.

She died out of a coronary disease in Istanbul in 1995.

Filmography

* 1952 - "Yavuz Sultan Selim Ağlıyor"
* 1952 - "Kanlı Çiftlik"
* 1952 - "Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi"
* 1953 - "Köroğlu"
* 1953 - "Öldüren Şehir" ~ Selma
* 1955 - "Son Beste"
* 1955 - "Ölüm Korkusu"
* 1955 - "Kader"
* 1957 - "Lejyon Dönüşü"
* 1957 - "Mahşere Kadar"
* 1957 - "Çölde Bir İstanbul Kızı"
* 1957 - "Çileli Bülbül"
* 1958 - "Kederli Yıllar"
* 1958 - "Daha Çekecek Miyim?"
* 1958 - "Beraber Ölelim"
* 1958 - "Hayat Cehennemi"
* 1959 - "Ölmeyen Aşk"
* 1959 - "Kırık Plak"
* 1959 - "Binnaz Binnaz"
* 1959 - "Annemi Arıyorum"
* 1959 - "Samanyolu"
* 1959 - "Ömrümün Tek Gecesi"
* 1960 - "Kanlı Firar"
* 1960 - "Yeşil Köşkün Lambası" 1960
* 1960 - "İlk Aşk" 1960
* 1960 - "Bir Yaz Yağmuru" 1960
* 1960 - "Ayşecik Şeytan Çekici" 1960
* 1960 - "Satın Alınan Adam" 1960
* 1960 - "Gece Kuşu" 1960
* 1960 - "Aslan Yavrusu" 1960
* 1961 - "Zavallı Necdet"
* 1961 - "Özleyiş"
* 1961 - "Düğün Alayı"
* 1961 - "Bülbül Yuvası"
* 1961 - "Bir Yaz Yağmuru"
* 1961 - "Bir Demet Yasemen"
* 1961 - "Aşkın Saati Gelince"
* 1961 - "Tatlı Günah"
* 1961 - "Küçük Hanımefendi"
* 1961 - "Kızıl Vazo"
* 1962 - "Küçük Hanım Avrupa'da"
* 1962 - "Gönül Avcısı"
* 1962 - "Daima Kalbimdesin"

* 1962 - "Küçük Hanımın Şoförü"
* 1962 - "Yalnızlar İçin"
* 1962 - "Aşka Karşı Gelinmez"
* 1962 - "Küçük Hanımın Kısmeti"
* 1962 - "Hayat Bazen Tatlıdır"
* 1963 - "Kadınlar Hep Aynıdır"
* 1963 - "İlk Göz Ağrısı"
* 1963 - "Aşk Tomurcukları"
* 1963 - "Akdeniz Şarkısı"
* 1963 - "Acı Aşk"
* 1963 - "Kahpe"
* 1963 - "Bahçevan"
* 1964 - "Şoförler Kralı"
* 1964 - "Bitirimsin Hanım Abla"
* 1964 - "Duvarların Ötesi"
* 1964 - "Aşk ve Kin"
* 1964 - "Suçlular Aramızda"
* 1964 - "İstanbul Kaldırımları"
* 1964 - "Evcilik Oyunu"
* 1965 - "Satılık Kalp"
* 1965 - "Yasak Cennet"
* 1965 - "Güzel Bir Gün İçin"
* 1965 - "Kırık Hayatlar Vadide"
* 1965 - "Sayılı Dakikalar"
* 1965 - "Hep O Şarkı"
* 1965 - "Bir Gönül Oyunu"
* 1965 - "Şoförün Kızı"
* 1965 - "Bozuk Düzen"
* 1966 - "Sevgilim Bir Artistti"
* 1966 - "Allahaısmarladık Yavrum / Yarın Ağlayacağım"
* 1966 - "Allahaısmarladık"
* 1966 - "Toprağın Kanı"
* 1967 - "Yıkılan Gurur"
* 1968 - "Atlı Karınca Dönüyor"
* 1968 - "Kanlı Nigâr Kanlı Nigâr"
* 1968 - "İstanbul'u Sevmiyorum"
* 1969 - "Ayşecik Yuvanın Bekçileri"
* 1969 - "Şahane İntikam"
* 1970 - "Küçük Hanımın Şoförü"
* 1970 - "Gönül Meyhanesi"
* 1970 - "Pamuk Prenses Ve 7 Cüceler Ana Kraliçe"
* 1972 - "Gecekondu Rüzgârı"

References

*

* Biyografi.net - [http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=408 "Biography of Belgin Doruk"] tr icon

* Who is who database - [http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=2728 "Biography of Belgin Doruk"] tr icon

External links

* Yeşilçam Street Online - [http://www.yesilcam.gen.tr/turksinema/oyuncu/doruk_belgin.html "Belgin Doruk"]


Wikimedia Foundation. 2010.

Look at other dictionaries:

  • Doruk — is a Turkish given name for males. People named Doruk include: Given name Doruk Çetin, Turkish film producer Doruk Erkan, Turkish scientist Surname Belgin Doruk, Turkish film actress …   Wikipedia

  • Müren — Zeki Müren (* 6. Dezember 1931 in Bursa,Türkei; † 24. September 1996 in Izmir) war ein türkischer Dichter, Komponist und Sänger der türkischen klassischen und zeitgenössischen Musik. Er wurde Sanat Güneşi („Sonne der Kunst“) und liebevoll Pascha… …   Deutsch Wikipedia

  • Zeki Müren — (* 6. Dezember 1931 in Bursa, Türkei; † 24. September 1996 in Izmir) war ein türkischer Dichter, Komponist und Sänger der türkischen klassischen und zeitgenössischen Musik. Er wurde Sanat Güneşi („Sonne der Kunst“) und liebevoll Pascha… …   Deutsch Wikipedia

  • Cinema of Turkey — Dry Summer won the Golden Bear at the 14th Berlin International Film Festival Turkish cinema is an important part of Turkish culture, and has flourished over the years, delivering entertainment to audiences in Turkey, expatriates across Europe,… …   Wikipedia

  • Claudia Cardinale — publicity still from Don t Make Waves (1967) Born Claude Joséphine Rose Cardinale 15 April 1938 ( …   Wikipedia

  • Müjde Ar — (born Kâmile Suat Ebrem, 21 June 1954 in Istanbul) is a Turkish film actress. Biography She is the oldest daughter of the dramaturge and song writer Aysel Gürel. She left school at the age of 20, while she was doing a German Language and… …   Wikipedia

  • Meltem Cumbul — Born İzmir, Turkey Occupation Actress, presenter Years active 1994–present Spouse Çağlayan Tuğal (2003–2004) Awards …   Wikipedia

  • Nurgül Yeşilçay — Born Nurgül Gültekin March 26, 1976 (1976 03 26) (age 35) Afyonkarahisar, Turkey Nationality Turkish Education Drama …   Wikipedia

  • Derya Alabora — Yücel is a Turkish actress. Contents 1 Biography 2 Filmography 3 Awards 4 References 5 …   Wikipedia

  • Ayhan Işık — Ayhan Işık, born Ayhan Işıyan (5 May 1929 İzmir, 16 June 1979 Istanbul) was a popular Turkish film actor. He was the most popular lead man of Turkish cinema between 1952 and 1979.BiographyHe was born in İzmir, Turkey in 1929. He graduated from… …   Wikipedia


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.