Ayhan Işık

Ayhan Işık, born Ayhan Işıyan (5 May 1929 İzmir, 16 June 1979 Istanbul) was a popular Turkish film actor. He was the most popular lead man of Turkish cinema between 1952 and 1979.

Biography

He was born in İzmir, Turkey in 1929. He graduated from the Academy of Fine Arts in 1953. He started to work as a painter and a graphic designer. In 1951 he took part in a competition and came together on screen with Belgin Doruk, a leading lady of the Turkish cinema of the time, which launced a film career which would last for over two decades. He acted in more than 200 movies. He also released two records titled "Doğdum Çile Çekmek İçin" (Born to Suffer) & "Gönül Belası" (Misfortune of Love).

He died out of a brain hemorrhage in Istanbul in 1979.

Filmography

Major films

* 1952 - "Kanun Namına"
* 1961 - "Otobüs Yolcuları"
* 1962 - "Acı Hayat"
* 1965 - "Namusum İçin"

Chronological order

* 1951 - "Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan"
* 1952 - "İngiliz Kemal Lawrence`e Karşı" ~ Ahmet Esat/İngiliz Kemal
* 1952 - "Kanun Namına" ~ Nazım Usta
* 1953 - "Kanlı Para"
* 1953 - "Katil" ~ Kemal
* 1953 - "Vahşi Arzu"
* 1953 - "Öldüren Şehir" ~ Ali
* 1954 - "Vahşi Bir Kız Sevdim" ~ Yüzbaşı Adil
* 1954 - "Şimal Yıldızı"
* 1955 - "Kardeş Kurşunu " ~ Orhan
* 1956 - "İntikam Alevi"
* 1957 - "Bir Avuç Toprak"
* 1958 - "Beraber Ölelim"
* 1958 - "Meçhul Kahramanlar" ~ Osman
* 1960 - "Ölüm Peşimizde"
* 1960 - "Devlerin Öfkesi"
* 1960 - "Kanlı Firar"
* 1960 - "Yangın Var" (Eski İstanbul Kabadayıları) ~ Murat
* 1961 - "Otobüs Yolcuları" ~ Otobüs Şoförü Kemal
* 1961 - "Avare Mustafa"
* 1961 - "Ya O Ya Ben"
* 1961 - "Küçük Hanımefendi"
* 1961 - "Tatlı Günah"
* 1961 - "Aşktan da Üstün"
* 1961 - "Sevimli Haydut"
* 1962 - "Üç Tekerlekli Bisiklet" ~ Ali
* 1962 - "Küçük Hanım Avrupa`da" ~ Ömer
* 1962 - "Zorlu Damat" ~ Necdet/Hasan
* 1962 - "Acı Hayat" ~ Mehmet
* 1962 - "Allah Seviniz Dedi"
* 1962 - "Küçük Hanımın Şöförü"
* 1962 - "Çifte Nikah"
* 1962 - "Küçük Hanımın Kısmeti"
* 1962 - "Rıfat Diye Biri" ~ Rıfat
* 1962 - "Belalı Torun"
* 1963 - "Bahriyeli Ahmet" ~ Bahriyeli Ahmet
* 1963 - "Şaşkın Baba"
* 1963 - "İlk Göz Ağrısı" ~ Turgut
* 1963 - "Şıpsevdi"
* 1963 - "Küçük Beyin Kısmeti"
* 1963 - "İki Kocalı Kadın"
* 1963 - "Kırık Anahtar"
* 1963 - "Helal Olsun Ali Abi"
* 1963 - "Maceralar Kralı"
* 1963 - "Yavaş Gel Güzelim"
* 1963 - "Yaralı Aslan"
* 1963 - "Ayşecik Canımın İçi"
* 1964 - "Kral Arkadaşım"
* 1964 - "Hızlı Yaşayanlar"
* 1964 - "Kanun Karşısında"
* 1964 - "Muhteşem Serseri"
* 1964 - "Öp Annemin Elini"
* 1964 - "Kadın Terzisi"
* 1964 - "Halk Çocuğu"
* 1964 - "Katilin Kızı"
* 1964 - "Koçum Benim"
* 1964 - "Taşralı Kız" ~ Necmi
* 1964 - "Hızır Dede"
* 1964 - "Şahane Züğürtler"
* 1964 - "Kadın Berberi" ~ Erol
* 1964 - "Şoförler Kralı"
* 1965 - "Fişek Necmi"
* 1965 - "Namusum İçin"
* 1965 - "Sevinç Gözyaşları"
* 1965 - "Sonsuz Geceler"
* 1965 - "Yasak Cennet"
* 1965 - "Kadın İsterse"
* 1965 - "Güneşe Giden Yol"
* 1965 - "Kolejli Kızın Aşkı" ~ Ayhan
* 1965 - "Tamirci Parçası" ~ Demir
* 1965 - "Sayılı Dakikalar"
* 1965 - "Şoförün Kızı"
* 1966 - "Allahaısmarladık İstanbul"
* 1966 - "Vur Emri" ~ Ali
* 1966 - "Kanun Benim"
* 1966 - "İdam Mahkumu" ~ Ahmet
* 1966 - "İstanbul Dehşet İçinde" ~ Kemal
* 1966 - "Siyah Otomobil"
* 1966 - "Altın Kollu Adam"
* 1966 - "Katiller de Ağlar"
* 1966 - "Kumarbazın İntikamı"
* 1966 - "Aslan Pençesi"
* 1966 - "Bıçaklar Fora"
* 1967 - "Demir Bilek"
* 1967 - "Yalnız Adam"
* 1967 - "Küçük Hanımefendi" ~ Bülent
* 1967 - "Büyük Kin"
* 1967 - "Krallar Ölmez" ~ Ajan Murat
* 1967 - "Ölüm Saati"
* 1967 - "Kızıl Tehlike"
* 1967 - "Beni Katil Ettiler"
* 1967 - "Aslan Yürekli Kabadayı"
* 1967 - "Gecelerin Kralı"
* 1967 - "Galatalı Mustafa"
* 1967 - "Acı Günler" ~ Turgut
* 1967 - "Yıkılan Gurur"
* 1968 - "Erikler Çiçek Açtı"
* 1969 - "Sevdiğim Adam"
* 1969 - "Sabah Olmasın"
* 1969 - "Ayşecik Yuvanın Bekçileri" ~ Murat
* 1969 - "Yılan Soyu"
* 1969 - "Tel Örgü"
* 1969 - "Fato" ~ Yüzbaşı Kemal
* 1969 - "Cingöz Recai"
* 1969 - "Yuvanın Bekçileri"
* 1969 - "Hayatımın Erkeği"
* 1969 - "Karlıdağ`daki Ateş"
* 1970 - "Yaşamak Kolay Değil"
* 1970 - "Küçük Hanımın Şoförü"
* 1970 - "Gölgedeki Adam" ~ Ekrem
* 1970 - "Ölünceye Kadar" ~ Nejat
* 1970 - "Zindandan Gelen Mektup"
* 1970 - "Şampiyon"
* 1970 - "Öleceksek Ölelim"
* 1970 - "Dağların Kartalı"
* 1970 - "Çalınmış Hayat"
* 1970 - "Bütün Aşklar Tatlı Başlar"
* 1971 - "Şerefimle Yaşarım" ~ Murat
* 1971 - "Herşeyim Sensin"
* 1971 - "Ölümden Korkmuyorum"
* 1971 - "Fatoş Sokakların Meleği"
* 1971 - "Sezercik Yavrum Benim" ~ Tarık
* 1971 - "Beyoğlu Kanunu"
* 1972 - "Büyük Bela"
* 1972 - "Kanun Adamı"
* 1972 - "Kırık Merdiven" ~ Kemal
* 1972 - "Kader Yolcuları"
* 1972 - "Beyaz Kurt"
* 1972 - "Oğlum"
* 1972 - "Yirmi Yıl Sonra"
* 1973 - "Kızın Varsa Derdin Var"
* 1973 - "Kara Haydar"
* 1973 - "Ölümün Nefesi" (La Mano che Nutre La Morte) ~ Doktor İgor
* 1975 - "Haşhaş"
* 1975 - "Harakiri"
* 1976 - "Örgüt"
* 1976 - "Kana Kan"
* 1977 - "Yangın"

References

*
* Türk Sineması (Turkish Movie Database) - "Ayhan Işık" [http://www.turksinemasi.com/sinemaci/sinemaci.asp?islem=oku&id=34 "biography"]

External links

* Yeşilçam Street Online - [http://www.yesilcam.gen.tr/turksinema/oyuncu/isik_ayhan.html "Ayhan Işık"] tr icon / en icon


Wikimedia Foundation. 2010.

Look at other dictionaries:

  • List of Turkish people — This is a list of notable Turkish people. Actors/actresses * İsmail Ferhat Özlü * Güllü Agop * Tarık Akan Actor * Azra Akın Model, Miss World 2002 * Barış Akarsu * Filiz Akın – Actress * Fatih Akın, film director * Metin Akpınar – Actor * Derya… …   Wikipedia

  • Cinema of Turkey — Dry Summer won the Golden Bear at the 14th Berlin International Film Festival Turkish cinema is an important part of Turkish culture, and has flourished over the years, delivering entertainment to audiences in Turkey, expatriates across Europe,… …   Wikipedia

  • Turist Ömer — or Ömer the Tourist is a recurring character in a series of comic films made in Turkey between 1964 and 1973. The character was played by Sadri Alışık. Turist Ömer first appeared as a supporting character in a 1963 film by Hulki Saner [http://www …   Wikipedia

  • Belgin Doruk — (28 June 1936, Ankara – 26 March 1995, Istanbul) was a popular Turkish film actress. Biography Belgin Doruk was born in Ankara, Turkey in 1936. While she continued her education in a high school she took part in a competition and became first… …   Wikipedia

  • Liste europäischer Western — In der Liste europäischer Western werden im Kino gezeigte abendfüllende Western aufgeführt, deren Produktion hauptsächlich als europäisch anzusehen ist. Filme, die nach dem 19. Jahrhundert spielen, werden nur in gesonderten Fällen geführt.… …   Deutsch Wikipedia

  • Mümtaz Sevinç — (born 9 February 1952 in Elazig, Turkey) is a Turkish actor who has taken part in theater acting as well as many roles in TV s and Movies. He has graduated from Hacettepe University Faculty of Engineering Physics Department and in 1978 began… …   Wikipedia

  • Кинематограф Турции — является важной ветвью турецкой культуры. Студия «Ешилчам» Yeşilçam («Зелёная Сосна»)  основа турецкой киноиндустрии. Содержание 1 До Первой мировой войны 2 1919 1950 3 …   Википедия

  • Corinne Boutique Hotel — (Стамбул,Турция) Категория отеля: Адрес: Turnacibasi Cad.Ayhan Isik Sok. No …   Каталог отелей

  • Stories Hotel Kuloglu — (Стамбул,Турция) Категория отеля: Адрес: Kuloglu Mah. Ayhan Isik Sok. No 30 Tak …   Каталог отелей

  • Liste deutschtürkischer Schriftsteller — Als deutsch türkische Schriftsteller (auch türkisch deutsche Schriftsteller) werden Autoren von deutsch türkischer Literatur bezeichnet. Diese sind im Wesentlichen Nachfahren türkischer Einwanderer nach Deutschland. Der Großteil der deutsch… …   Deutsch Wikipedia


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.