Mario Camus


Mario Camus
Mario Camus
Born 20 April 1935 (1935-04-20) (age 76)
Santander, Spain
Occupation Screenwriter
Film director
Years active 1962 - present

Mario Camus (Santander, April 20, 1935) is a Spanish screenwriter and film director. He won the Golden Bear at the 33rd Berlin International Film Festival with La colmena.[1]

Contents

Filmography

Film director

  • 1962 – El Borracho
  • 1963 – La Suerte
  • 1963 – Los Farsantes
  • 1964 – Young Sánchez
  • 1965 – La visita que no tocó el timbre
  • 1965 – Muere una mujer
  • 1966 – Con el viento solano
  • 1966 – Cuando tú no estás
  • 1967 – Soledad
  • 1967 – Al ponerse el sol
  • 1968 – Cuentos y leyendas (TVE) (series)
  • 1968 – Volver a vivir
  • 1968 – Digan lo que digan
  • 1969 – Esa mujer
  • 1970 – La collera del vento
  • 1972 – Si las piedras hablaran (TVE) (series)
  • 1973 – La leyenda del alcalde de Zalamea
  • 1975 – Los Pájaros de Baden-Baden
  • 1975 – La Joven casada
  • 1976 and 1977 – Paisajes con figuras (TVE) (series)
  • 1976 – Curro Jiménez (TVE) (series)
  • 1978 – Los días del pasado
  • 1980 – Fortunata y Jacinta (TVE) (miniserie)
  • 1982 – La colmena (film)
  • 1983 – Los desastres de la guerra
  • 1984 – Los santos inocentes
  • 1985 – La vieja música
  • 1987 – La Casa de Bernarda Alba
  • 1987 – La Rusa
  • 1990 – La forja de un rebelde (TVE) miniserie
  • 1990 – La femme et le pantin
  • 1992 – Después del sueño
  • 1993 – Sombras en una batalla
  • 1994 – Amor propio
  • 1996 – Adosados
  • 1997 – El color de las nubes
  • 1998 – La Vuelta de El Coyote
  • 1999 – La ciudad de los prodigios
  • 2002 – La playa de los galgos

Screenwriter

  • 1962 – Los golfos
  • 1962 – El Borracho
  • 1963 – La Suerte
  • 1963 – Los farsantes
  • 1964 – Young Sánchez
  • 1964 – Llanto por un bandito
  • 1965 – La visita que no tocó el timbre
  • 1965 – El que enseña
  • 1965 – Muere una mujer
  • 1966 – Con el viento solano
  • 1966 – Cuando tú no estás
  • 1967 – Al ponerse el sol
  • 1968 – Volver a vivir
  • 1970 – La collera del vento
  • 1972 – Chicas de club
  • 1975 – Los Pájaros de Baden-Baden
  • 1975 – La Joven casada
  • 1978 – Los días del pasado
  • 1980 – Fortunata y Jacinta
  • 1983 – Truhanes
  • 1984 – Los santos inocentes
  • 1985 – La vieja música
  • 1985 – Luces de bohemia
  • 1985 – Marbella, un golpe de cinco estrellas
  • 1986 – Werther (film)
  • 1987 – La Casa de Bernarda Alba (film)
  • 1987 – La Rusa
  • 1988 – Gallego
  • 1991 – Beltenebros
  • 1992 – Después del sueño
  • 1993 – El pájaro de la felicidad
  • 1993 – Sombras en una batalla
  • 1994 – Amor propio
  • 1996 – Adosados
  • 1996 – Más allá del jardín
  • 1997 – El color de las nubes
  • 1998 – La Vuelta de El Coyote
  • 1999 – La ciudad de los prodigios
  • 2002 – La playa de los galgos
  • 2004 – Roma
  • 2007 – El prado de las estrellas

References

External links


Wikimedia Foundation. 2010.

Look at other dictionaries:

  • Mario Camus — en una mesa redonda celebrada en el marco de la Seminci 2011. Mario Camus, nacido el 20 de abril de 1935 en Santander, Cantabria, es un director y guionista de cine español. Contenido …   Wikipedia Español

  • Mario Camus — (2011). Mario Camus (* 20. April 1935 in Santander, Kantabrien) ist ein spanischer Filmregisseur und Drehbuchautor. Inhaltsverzeichnis …   Deutsch Wikipedia

  • Mario Camus — nace en Santander en 1935. Estudia en la Escuela Oficial de Cine y pertenece a la generación del Nuevo Cine Español de la que forman parte, entre otros, Carlos Saura, Basilio Martín Patino, José Luis Borau, Julio Diamante, Miguel Picazo y Manolo… …   Enciclopedia Universal

  • Mario Camus — Pour les articles homonymes, voir Camus. Mario Camus (2011). Mario Camus (Santander, 20 avril 1935) est un scénariste et réalisateur …   Wikipédia en Français

  • Camus de Pontcarré — Camus Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom.  Pour l’article homophone, voir Camu. Patronyme …   Wikipédia en Français

  • Camus (Begriffsklärung) — Camus ist der Familienname folgender Personen: Aimée Antoinette Camus (1879–1965), französische Botanikerin (A.Camus) Albert Camus (1913–1960), französischer Schriftsteller und Philosoph Carlos Marcio Camus Larenas (* 1927), Altbischof von… …   Deutsch Wikipedia

  • Camus — Saltar a navegación, búsqueda El apellido Camus puede referirse a: Aimée Antoinette Camus, (1879 1965) botánica francesa hija de Edmond Gustave Camus; Albert Camus, (1913 1960) autor y filósofo francés; Mario Camus, (1935 ) director y guionista… …   Wikipedia Español

  • Mario Pardo — Rodríguez (Berga, Barcelona, 16 de abril de 1944) es un actor español. Biografía Realizó estudios de interpretación en la Escuela Oficial de Cinematografía de Madrid. Su carrera artística se inicia como aficionado en el Teatro Español… …   Wikipedia Español

  • Camus — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom.  Pour l’article homophone, voir Camu. Patronyme Sur les autres projets Wikimedia  …   Wikipédia en Français

  • Camus, Mario — (1935 )    Mario Camus started in the film industry as second unit director in 1959. He contributed to the script of Carlos Saura s Los golfos (The Lazy Young Men, 1959), even before he completed his degree on film direction at the Instituto de… …   Guide to cinema


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.