Filiz Akın

Filiz Akın (born Suna Akın in 1943 in Ankara, Turkey) is a Turkish film actress. She is one of the famous actresses in the history of Turkish cinema with more than 120 films, mostly in the 1960s and 1970's.

She studied archeology at the "History and Languages" faculty of TED Ankara College. In 1962 she won a competition held by the film star" magazine and made debut the same year in "Akasyalar Açarken". She was famously married to film director Türker İnanoğlu. Their first son İlker İnanoğlu was a famous child actor who often starred alongside her.

Filmography

* "Babaların Babası" (1975)
* " Tatlı Cadının Maceraları" (1975)
* "Yumurcak Belalı Tatil" (1975)
* "Almanyalı Yarim" ( 1974 )
* "Memleketim" (1974)
* "Yumurcak Veda" (1974)
* "Soyguncular" (1973)
* "Karateci Kız" (1973)
* "Zambaklar Açarken" (1973)
* "Ağlıyorum" (1973)
* "Acı Hayat" (1973)
* "Tatlı Dillim" (1972)
* "Utanç" (1972)
* "Ayrılık" (1972)
* "Yumurcak Küçük Şahit" (1972)
* "İki Esir" (1971)
* "Emine" (1971)
* "Fadime Cambazhane Gülü" (1971)
* "Yumurcağın Tatlı Rüyaları" (1971)
* "Umutsuzlar" (1971)
* "Ömrümce Unutamadım" (1971)
* "Küçük Sevgilim" (1971)
* "Oyun Bitti" (1971)
* "Seni Sevmek Kaderim" (1971)
* "Yarım Kalan Saadet" (1970)
* "Yumurcak Köprüaltı Çocuğu" (1970)
* "Saadet Şehri" (1970)
* "Beyaz Güller" (1970)
* "İşportacı Kız" (1970)
* "Ankara Ekspresi" (1970)
* "Yuvasız Kuşlar" (1970)
* "Fadime" (1970)
* "Güzel Şoför" (1970)
* "Aşktan da Üstün" (1970)
* "Cilveli Kız" (1969)
* "Lekeli Melek" (1969)
* "Son Mektup" (1969)
* "Hüzünlü Aşk" (1969)
* "Dağlar Kızı Reyhan" (1969)

* "Karlıdağ`daki Ateş" (1969)
* "Yumurcak" (1969)
* "Yaralı Kalp" (1969)
* "Benim de Kalbim Va"r (1968)
* "İstanbul Tatili" (1968)
* "Sabah Yıldızı" (1968)
* "Kader Ayırsa Bile" (1968)
* "Kader" (1968)
* "Hırsız Kız" (1968)
* "Baharda Solan Çiçek" (1968)
* "Efkarlı Sosyetede" (1968)
* "Yuvana Dön Baba" (1968)
* "Ömrümün Tek Gecesi" (1968)
* "Gül ve Şeker" (1968)
* "Aşka Tövbe" (1968)
* "Arkadaşımın Aşkısın (Kan Kardeşim)" (1968)
* "Aşkım Günahımdır" (1968)
* "Paşa Kızı" (1967)
* "Sefiller" (1967)
* "Sözde Kızlar" (1967)
* "Serseriler Kralı" (1967)
* "Cici Gelin" (1967)
* "Yıkılan Yuva" (1967)
* "Affet Beni" (1967)
* "Ayrılık Saati" (1967)
* "Hindistan Cevizi" (1967)
* "Silahlı Paşazade" (1967)
* "Bekar Odası" (1967)
* "Çıtkırıldım" (1966)
* "Bar Kızı" (1966)
* "Affet Sevgilim" (1966)
* "İstanbul Kabadayısı" (1966)
* "Affedilmeyen" (1966)
* "Vur Emri" (1966)
* "Kaderin Cilvesi" (1966)
* "Günahkar Kadın" (1966)
* "Acı Tesadüf" (1966)
* "Erkek Severse" (1966)
* "Efkarlıyım Abiler" (1966)
* "Şakayla Karışık" (1965)
* "Tamirci Parçası" (1965)
* "Fakir Gencin Romanı" (1965)
* "Oğlum Oğlum" (1965)

* "Yankesici Kızın Aşkı (Yankesicinin Aşkı)" (1965)
* "Babasına Bak Oğlunu Al" (1965)
* "Kolejli Kızın Aşkı" (1965)
* "Sevinç Gözyaşları" (1965)
* "Ölüme Kadar" (1965)
* "Filinta Kadri" (1964)
* "Asfalt Rıza" (1964)
* "Cüppeli Gelin" (1964)
* "Kadın Berberi" (1964)
* "Şoför Nebahat ve Kızı" (1964)
* "Kardeş Kanı" (1964)
* "Gurbet Kuşları" (1964)
* "İstanbul Sokaklarında" (1964)
* "On Güzel Bacak" (1964)
* "Korkunç Şüphe" (1964)
* "Meyhaneci (Can Düşmanı)" (1964)
* "Tığ Gibi Delikanlı" (1964)
* "Yankesici Kız" (1964)
* "Uçurumdaki Kadın" (1964)
* "Paylaşılamayan Sevgili" (1964)
* "Kadın Terzisi" (1964)
* "Prangasız Mahkumlar" (1964)
* "Mirasyedi" (1964)
* "Bekarlık Sultanlıktır" (1963)
* "Bana Annemi Anlat" (1963)
* "Ölüm Bizi Ayıramaz" (1963)
* "Beyoğlu Piliçleri" (1963)
* "Beyaz Güvercin" (1963)
* "Kızlar Büyüdü" (1963)
* "İki Gemi Yanyana" (1963)
* "Ölüme Çeyrek Var" (1963)
* "Genç Kızların Sevgilisi" (1963)
* "Zoraki Milyoner" (1963)
* "Arka Sokaklar" (1963)
* "Şehvet Uçurumu" (1962)
* "Sahte Nikah" (1962)
* "Aşk Merdiveni" (1962)
* "Akasyalar Açarken" (1962)
* "Battı Balık" (1962)


Wikimedia Foundation. 2010.

Look at other dictionaries:

  • Filiz Akın — (* 2. Januar 1943 in Ankara) ist eine türkische Schauspielerin. Akın besuchte studierte zunächst am TED Ankara Kolleg Archäologie, bevor sie im Jahr 1962 den Schauspielerwettbewerb der Zeitschrift „Filmstar“ gewann. Sie begann ihre… …   Deutsch Wikipedia

  • Akin — Akın oder Akin ist der Familienname folgender Personen: Azra Akın (* 1981), türkisch niederländisches Model Cem Akin (* vor 1973), deutscher Darsteller Fatih Akın (* 1973), deutscher Regisseur Filiz Akın (* 1943), türkische Schauspielerin Ibrahim …   Deutsch Wikipedia

  • Akın — oder Akin ist der Familienname folgender Personen: Asım Akin (* 1940) türkischer Hochschullehrer und Autor Azra Akın (* 1981), türkisch niederländisches Model Cem Akın (* vor 1973), deutscher Darsteller Fatih Akın (* 1973), deutscher Regisseur… …   Deutsch Wikipedia

  • Notable people from Ankara — * Filiz Akın, actress * Ekrem Bora, actor * Emin Çölaşan, journalist * Yasemin Dalkılıç, free diver * Vedat Dalokay, architect * Umit Gorgulu, architect * Ordal Demokan, physicist * Can Dündar, journalist * Erdal İnönü, politician and physicist * …   Wikipedia

  • Cüneyt Arkın — (bürgerlich Fahrettin Cüreklibatır[1]; * 8. September 1937 in Karaçay, Landkreis Alpu in der Provinz Eskişehir, Türkei) ist ein türkischer Schauspieler, Drehbuchautor, Filmregisseur und produzent. Inhaltsverzeichnis 1 Leben 2 Schauspieler …   Deutsch Wikipedia

  • List of Turkish people — This is a list of notable Turkish people. Actors/actresses * İsmail Ferhat Özlü * Güllü Agop * Tarık Akan Actor * Azra Akın Model, Miss World 2002 * Barış Akarsu * Filiz Akın – Actress * Fatih Akın, film director * Metin Akpınar – Actor * Derya… …   Wikipedia

  • Ankara Ekspresi — Infobox Film name = Ankara Ekspresi (Ankara Express) image size = caption = Film poster director = Muzaffer Arslan producer = Muzaffer Arslan writer = Screenplay: Bülent Oran Novel: Esat Mahmut Karakurt narrator = starring = Ediz Hun Filiz Akın… …   Wikipedia

  • Liste der Biografien/Ak — Biografien: A B C D E F G H I J K L M N O P Q …   Deutsch Wikipedia

  • Tatlı Dillim — Infobox Film name = Tatlı Dillim caption = director = Ertem Eğilmez writer = Ertem Eğilmez starring = Tarık Akan Filiz Akın producer = Arzu Film distributor = released = 1972 language = Turkish website = imdb id = 0253791Tatlı Dillim ( tr. Sweet… …   Wikipedia

  • Cüneyt Arkın — Born Fahrettin Cüretlibatur September 7, 1937 (1937 09 07) (age 74) Gökçeoğlu village, Alpu, Eskişehir Province, Turkey Nationality Turkish Education Medicine …   Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.