Hülya Koçyiğit

Hülya Koçyiğit (born December 12, 1947 in Kuzguncuk, Istanbul) is a famous Turkish actress. She is considered to be one of Turkish cinema's most famous female leads and has received numerous awards such as at the prestigious Antalya Golden Orange Film Festival and at various other international film festivals. Altogether, she has acted in some 180 films.

Biography

Hülya grew up in Istanbul and finished her secondary education in Ankara, where she attended Atatürk Girls' High School. She joined Istanbul City Theatre during her middle education. She then enrolled in Ankara State Art Academy's Ballet department for education in the Arts.

Hülya Koçyiğit decided to venture into cinema in 1963. Her debut film was "Susuz Yaz" (Dry Summer) which went on to win the Golden Bear Award at the Berlin Film Festival. This honor was the first of its kind ever bestowed upon a Turkish movie. "Derman", a film she starred in was the first Turkish film that played in five continents. "Kurbağalar", another of her famous films was the first Turkish movie that was sold to international televisions. She received the distinction of "Turkish state artist" in 1991.

Lütfü Akad, Atıf Yılmaz, Şerif Gören, Metin Erksan, Orhan Aksoy, Memduh Ün, Ertem Eğilmez, Osman F. Seden, Halit Refiğ are some of the famous directors who have worked with Hülya Koçyiğit.

Hülya Koçyiğit holds the distinction of being the Turkish actress of having won the most national and international awards and is probably, the most recognised face of the Turkish silver screen. Her movies between 1965 and 1974, her golden period, constantly captivated movie audiences.

Filmography

* "Susuz Yaz" ("Dry Summer") (1963)
* "Adalardan Bir Yar Gelir" (1964)
* "Affetmeyen Kadın" (1964)
* "Ahtapotun Kolları" (1964)
* "Aslan Marka Nihat" (1964)
* "Ayşecik Çıtı Pıtı Kız" (1964)
* "Bir İçim Su" (1964)
* "Döner Ayna" (1964)
* "Hepimiz Kardeşiz" (1964)
* "Katilin Kızı" ("Daughter of Assassin") (1964)
* "Kavga Var" (1964)
* "Keşanlı" (1964)
* "Plajda Sevişelim" ("Let's Make Love at The Beach") (1964)
* "Son Tren "("The Last Train") (1964)
* "Taşralı Kız" (1964)
* "Vurun Kahpeye" (1964)
* "Aşk ve İntikam" ("Love and Revenge") (1965)
* "Dudaktan Kalbe" ("From Lip to Heart") (1965)
* "Hıçkırık" (1965)
* "Hülya" (1965)
* "İki Yavrucak" (1965)
* "Kadın İsterse" ("If The Woman Wants") (1965)
* "Lafını Balla Kestim" (1965)
* "Nazar Geğmez İnşallah" (1965)
* "Posta Güvercini" (1965)
* "Serseri Aşık" (1965)
* "Sevgili Öğretmenim" (1965)
* "Sevgim ve Gururum" ("My Love and My Pride") (1965)
* "Tehlikeli Adımlar" ("Dangerous Footsteps") (1965)
* "Uzakta Kal Sevgilim" (1965)
* "Yalancı" ("Mendacious") (1965)
* "Yıldızların Altında" ("Under The Stars") (1965)
* "Aşk Mücadelesi" (1966)
* "Damgalı Kadın" (1966)
* "Denizciler Geliyor" (1966)
* "Dertli Gönüller" (1966)
* "Dişi Düşman "("Female Enemy") (1966)
* "İntikam Ateşi "(F"ire of Revenge") (1966)
* "Kaderde Birleşenler" (1966)
* "Karanlıklar Meleği" ("Angel of Darkness") (1966)
* "Kıskanç kadın "("The Jealous Woman") (1966)
* "Kumarbazın İntikamı" ("Vengeance of Gambler") (1966)
* "O kadın" ("That Woman") (1966)
* "Ölmek mi Yaşamak mı" (1966)
* "Seni Seviyorum" ("I Love You") (1966)
* "Siyahlı Kadın" ("The Woman in Black") (1966)
* "Vahşi Sevda" (1966)
* "Yiğit Yaralı Olur" (1966)
* "Çıldırtan Dudaklar" (1967)
* "Deli Fişek" (1967)
* "9. Hariciye Koğuşu" (1967)
* "Gül Ağacı "("The Rose Tree") (1967)
* "Hırçın Kadın" (1967)
* "Kardeş Kavgası" (1967)
* "Parmaklıklar Arkasında" (1967)
* "Ringo Gestapoya Karşı" (1967)
* "Samanyolu" ("The Milky Way") (1967)
* "Seni Affedemem" ("I Cant Forgive You") (1967)
* "Söyleyin Genç Kızlara" (1967)
* "Utanç Kapıları" (1967)
* "Üvey Ana" ("The Step Mother") (1967)
* "Yağmur Çiselerken" (1967)
* "Yanık Kalpler" (1967)
* "Yaralı Kuş" ("The Injured Bird") (1967)
* "Cemile" (1968)
* "Dağları Bekleyen Kız" (1968)
* "Funda" (1968)
* "Hicran Gecesi" (1968)
* "Kadın Asla Unutmaz" ("The Woman Never Forgets") (1968)
* "Kara Sevda" (1968)
* "Kezban" (1968)
* "Kırmızı Fener Sokağı" (1968)
* "Sarmaşık Gülleri" (1968)

* "Sevemez Kimse Seni" ("Nobody Can Love You") (1968)
* "Sus Kimseler Duymasın" (1968)
* "Vahşi Bir Erkek Sevdim" (1968)
* "Yalan Yıllar" (1968)
* "Yaseminin Tatlı Aşkı" ("Yasemin's Sweet Love") (1968)
* "Boş Çerçeve" (1969)
* "Kınalı Yapıncak" (1969)
* "Kızıl Vazo" ("The Red Vase") (1969)
* "Kızım ve Ben" ("My Daughter and Me") (1969)
* "Ölmüş Bir Kadının Mektupları" (1969)
* "Sen Bir Meleksin" ("You Are An Angel") (1969)
* "Uykusuz Geceler" (1969)
* "Yarın Başka Bir Gündür" (1969)
* "Güller ve Dikenler" (1970)
* "Kalbimin Efendisi" (Lord of My Heart) (1970)
* "Kezban Roma'da" (1970)
* "Saadet Güneşi" (1970)
* "Seven Ne Yapmaz" (1970)
* "Söz Müdafaanın" (1970)
* "Sürtük" (1970)
* "Yaralı Ceylan" (1970)
* "Zeyno" (1970)
* "Adını Anmayacağım" (1971)
* "Bebek Gibi Maşallah" (1971)
* "Beklenen Şarkı" (1971)
* "Beyoğlu Güzeli" ("Beauty of Beyoğlu") (1971)
* "Bütün Anneler Melektir" ("All Mothers are Angels") (1971)
* "Hayatım Denindir" ("My Life is Yours") (1971)
* "Kezban Paris'te" (1971)
* "Senede Bir Gün" (1971)
* "Severek Ayrılalım" (1971)
* "Sezercik Yavrum Benim" (1971)
* "Son Hıçkırık" (1971)
* "Üç Arkadaş" ("The Three Friends") (1971)
* "Yağmur" ("The Rain") (1971)
* "Yarın Ağlayacağım" ("I Will Cry Tomorrow") (1971)
* "Azat Kuşu" (1972)
* "Gökçe Çiçek" (1972)
* "Kaderimin Oyunu" (1972)
* "Sev Kardeşim" (1972)
* "Sezercik Aslan Parçası" (1972)
* "Tanrı Misafiri" (1972)
* "Zehra" (1972)
* "Düğün" ("The Wedding Feast") (1973)
* "Gelin" ("The Bride") (1973)
* "Hayat Bayram Olsa" (1973)
* "İki Bin Yılın Sevgisi" (1973)
* "Rabia" (1973)
* "Siyah Gelinlik" ("The Black Wedding Gown") (1973)
* "Yeryüzünde Bir Melek" (1973)
* "Çirkin Dünya" (1974)
* "Diriliş" (1974)
* "Diyet" (1974)
* "El Kapısı" (1974)
* "Bir Araya Gelemeyiz" (1975)
* "Çirkef" (1975)
* "Gülşah" (1975)
* "İşte Hayat" (1975)
* "Gülşah Küçük Anne" (1976)
* "Şoför" (1976)
* "Sensiz Yaşayamam" ("I Cant Live Without You") (1977)
* "Evlidir, Ne Yapsa Yeridir" (1978)
* "Almanya Acı Vatan" (1979)
* "Herhangi Bir Kadın" (1981)
* "Gazap Rüzgarı" (1982)
* "Derman" (1983)
* "Firar" (1984)
* "Kurbağalar" (1985)
* "Bez Bebek" (1987)
* "Gece Dansı Tutsakları" (1988)
* "Pononte Feneri" (1988)
* "Hiçbir Gece" ("Neither Night") (1989)
* "Karılar Koğuşu" (1989)
* "Bir Kadın" (1991)
* "Şelale" ("The Waterfall") (2001)
* "Hababam Sınıfı Merhaba" (2003)

Awards

Domestic festival awards

* Best Actress of the Year, Turkish Ministry of Tourism (1964)
* Woman of the Year, Turkish Women's Union (1964)
* Golden Orange (Antalya) for "Cemile" (1969)
* Golden Boll (Adana) for "Zehra" (1972)
* Golden Orange (Antalya) for "Diyet" (1975)
* Golden Orange (Antalya) for "Derman" (1984)
* Golden Orange (Antalya) for "Karılar Koğuşu" (1990)

* Golden Orange, Lifetime Achievement Award
* Golden Boll, Lifetime Achievement Award
* Çasot, Lifetime Achievement Award
* Istanbul Film Festival, Honorary Award
* Ankara Film Festival, Honorary Award
* Uçan Süpürge Film Festival, Honorary Award
* Siyad, Honorary Award

International Film Awards

* Most Successful Actress Award for "Kurbağalar", Nantes Film Festival (1987)
* Best Actress Award for "Bez Bebek", Amiens Film Festival (1988)

Foreign film festival appearances

* London Film Festival, for "Derman"
* Berlin Film Festival, for "Susuz Yaz"
* Mexico Film Festival, for "Susuz Yaz"
* Tehran Film Festival, for "Gelin"
* Tashkent Film Festival, for "Almanya Acı Vatan"

Film festival screenings

* "Susuz Yaz" Berlin Film Festival, Mexico Film Festival
* "Gelin" Tehran Film Festival
* "Derman" Karlovy Film Festival, Venice Film Festival, London Film Festival, Nantes Film Festival, Damascus Film Festival (She holds the greatest award), Tashkent Film Festival
* "Kurbağalar" Nantes Film Festival, Best Actress Award
* "Yalan Dunya" Antalya Film Festival

Links and references

* [http://www.hulyakocyigit.net/ Hülya Koçyiğit's official website] tr icon

*

* Biyografi.info - [http://www.biyografi.info/kisi/hulya-kocyigit "Biography of Hülya Koçyiğit"]


Wikimedia Foundation. 2010.

Look at other dictionaries:

  • Hülya Koçyiğit — Hülya Koçyiğit, née le 12 décembre 1947 à Kuzguncuk, à Istanbul, est une actrice de cinéma turque. Elle a joué dans plus de 180 films, et a reçu au cours de sa carrière de multiples récompenses de cinéma, dont plusieurs Golden Orange, le prix de… …   Wikipédia en Français

  • Müjde Ar — (born Kâmile Suat Ebrem, 21 June 1954 in Istanbul) is a Turkish film actress. Biography She is the oldest daughter of the dramaturge and song writer Aysel Gürel. She left school at the age of 20, while she was doing a German Language and… …   Wikipedia

  • Nurgül Yeşilçay — Born Nurgül Gültekin March 26, 1976 (1976 03 26) (age 35) Afyonkarahisar, Turkey Nationality Turkish Education Drama …   Wikipedia

  • Derya Alabora — Yücel is a Turkish actress. Contents 1 Biography 2 Filmography 3 Awards 4 References 5 …   Wikipedia

  • Claudia Cardinale — publicity still from Don t Make Waves (1967) Born Claude Joséphine Rose Cardinale 15 April 1938 ( …   Wikipedia

  • Meltem Cumbul — Born İzmir, Turkey Occupation Actress, presenter Years active 1994–present Spouse Çağlayan Tuğal (2003–2004) Awards …   Wikipedia

  • Demet Akbağ — (born 23 December 1959 in İzmir) is a Turkish theatre and film actress. Biography Demet Akbağ was born in İzmir, Turkey in 1959. She started her professional career with a play in Gönül Ülkü/Gazanfer Özcan Theatre. Akbag, who joined many theatre… …   Wikipedia

  • Cüneyt Arkın — (bürgerlich Fahrettin Cüreklibatır[1]; * 8. September 1937 in Karaçay, Landkreis Alpu in der Provinz Eskişehir, Türkei) ist ein türkischer Schauspieler, Drehbuchautor, Filmregisseur und produzent. Inhaltsverzeichnis 1 Leben 2 Schauspieler …   Deutsch Wikipedia

  • Dokuzuncu Hariciye Koğuşu — Dokuzuncu hariciye kogusu Directed by Nejat Saydam Produced by Nejat Saydam …   Wikipedia

  • Susuz yaz — Filmdaten Deutscher Titel: Trockener Sommer Originaltitel: Susuz yaz [1] Produktionsland: Türkei[1] Erscheinungsjahr: 1964[1] …   Deutsch Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.