Dupa

Dupa

portrait of Dupa
Born Luc Dupanloup
12 February 1945(1945-02-12)
Montignies-sur-Sambre, Belgium
Died 8 November 2000(2000-11-08) (aged 55)
Ottignies, Belgium
Nationality Belgian
Area(s) writer, musician, artist
Notable works Cubitus
Awards full list

Luc Dupanloup, more famous under his pen name Dupa, was a Belgian comics artist best known as the creator of Cubitus which later was turned into an animated series called Wowser. He was born on 12 February 1945 in Montignies-sur-Sambre and died on 8 November 2000 in Ottignies.[1]

Contents

Awards

  • Crayon d'Argent in 1973
  • Aigle d'Or de la Ville de Nice in 1982
  • Prize of the best book for children at the BD de Paris convention in 1984
  • "110 d'Or" price in November 1993 at the BD Festival of Illzach

Bibliography

  • Cubitus (43 albums) 1972-2000
  • Chlorophylle (3 albums) 1973-1977
  • Alice au pays des merveilles (1 album) 1973
  • Constant Souci (1 album) 1974
  • Coup d'oeil (1 album) 1984
  • Niky (3 albums) 1985-1988
  • Le Verrou (1 album) 1987
  • Bédémix (2 albums) 1989
  • Les Vacances de Petit Biniou (1 album) 1997

References

Footnotes
  1. ^ Le Lombard (French)

External links



Wikimedia Foundation. 2010.

Look at other dictionaries:

  • dupa — dupa …   Dictionnaire des rimes

  • după — DÚPĂ prep. I. (Introduce un complement circumstanţial de loc) 1. Îndărătul..., în dosul..., înapoia... După casă se află livada. 2. Mai departe de..., dincolo de..., După grădina publică s a oprit. 3. (exprimă un raport de succesiune) În urma …   Dicționar Român

  • Dupa — Nom de naissance Luc Dupanloup Naissance 12 février 1945 Montignies sur Sambre  Belgique Décès …   Wikipédia en Français

  • Dupa — Dupa, Pseudonym für Luc Dupanloup, (* 12. Februar 1945 in Montignies sur Sambre, Belgien; † 8. November 2000 in Ottignies, Belgien) war ein belgischer Comic Zeichner und Autor. Bekannt geworden ist er vor allem als Schöpfer der Geschichten um den …   Deutsch Wikipedia

  • dūpa — ×dūpa (dupa?) (sl.) sf. pasitikėjimas, viltis: Aš su visa dūpa pasiklioviau, pasitikėjau ant ano, kad gausiu šieną J …   Dictionary of the Lithuanian Language

  • Dupa — Dupa, ein beliebter Räucherstoff in Ostindien, dessen Grundlage ein schwarzer, sich zu Gummi verdickender Saft ist, welcher aus dem harten, schwärzlichen u. wohlriechenden Holze der Galedupa copaifera ausfließt. Das königliche D. (D. regia)… …   Pierer's Universal-Lexikon

  • dupa — {{/stl 13}}{{stl 8}}rz. ż Ia, CMc. dupapie, wulg. {{/stl 8}}{{stl 20}} {{/stl 20}}{{stl 12}}1. {{/stl 12}}{{stl 7}} tyłek, pośladki {{/stl 7}}{{stl 20}} {{/stl 20}}{{stl 12}}2. {{/stl 12}}{{stl 7}} człowiek niezaradny życiowo, fajtłapa, fujara… …   Langenscheidt Polski wyjaśnień

  • dupa — 1. wulg. Dać dupy a) «odbyć z kimś stosunek seksualny» b) «poddać się, przegrać»: Życie jest za długie, żeby nie dać w nim dupy i każdy w końcu wpada w jakąś pułapkę. M. Miller, Milion. 2. wulg. Do dupy «do niczego»: (...) zaczął się tłumaczyć,… …   Słownik frazeologiczny

  • dupa — s. víctima. ❙ «Dupa: Víctima de un hecho delictivo.» JGR. ❙ ▄▀ «La policía interrogó al dupa que se negó a describir a los trileros.» ❘ no se ha podido documentar fuera de diccionarios. ¿Del inglés dupe? …   Diccionario del Argot "El Sohez"

  • dupa — What you call someone you care about who has just done something increadibly stupid. You are such a dupa! You just ran that stop sign back there and a car was coming! …   Dictionary of american slang


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.